AKTUELNOSTI I OBAVJEŠTENJA

Objavljeno 19.04.2019 u 16:01

22. april: Dan planete Zemlje - OČISTIMO NAŠ GRAD SARAJEVO

 

 

 

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila „ Međunarodnim danom majke Zemlje“. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u a širom svijeta se obilježava od  1992. godine.

Međunarodni Dan planeta Zemlje, obilježava se u više od 150 zemalja s ciljem, da svjetska populacija postane svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi.

Ovim danom se želi pomoći čovjeku, da ponovo uspostavi kontakt sa prirodom, da se probudi svijest, odgovornost, osjećaj prema svim bićima. Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, po tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život. Najveći ekološki problemi kao što su globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere, te efekat staklenika, upozorava na povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utiče na podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna. Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Na razne načine se može pridonijeti rješavanju problema otpada i očuvanju prirodnih resursa. Odgovornim postupanjem s otpadom po principima „smanji, ponovo koristi i recikliraj“, značajno se može smanjiti količina otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš.

Ovaj dan je i povod mnogobrojnim organizacijama, institucijama i pojedincima, da poduzmu konkretnu akciju, te zaštite Zemlju i sve prirodne resurse. Svakako, da samo jedan dan nije dovoljan za dobrobit planete Zemlje. Svakodnevno se plasiraju informacije o ugroženosti naše planete, te koliko je loše tretirana od strane svojih stanovnika. Čovjek je zagadio vodu, zrak, tlo. Kako uvijek postoji način, da se riješi problem, tako bi se i prilagođavanjem postojećih industrijskih postrojenja evropskim standardima i korištenjem novih tehnologija, manje zagađivao zrak koji udišemo. Također, smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora energije uticalo bi se na smanjenje ispuštanja štetnih gasova u vazduh, te smanjenje potrošnje fosilnih goriva.

Svaki pojedinac može napraviti pozitivnu promjenu, tako što će smanjiti potrošnju energije u domaćinstvu, odvajati i propisno odlagati otpad, ne bacati smeće u rijeke. Ukoliko zaista želimo očuvati planetu Zemlju, znanje samo po sebi nije dovoljno, već je neophodna njegova primjena.

U subotu, 20.04.2019.godine, počinje do sada najveća akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo, koja će trajati dva mjeseca. U sklopu ove akcije, pod nazivom „Vrijeme je da čistimo“, Služba za zapošljavanje KS osigurala je sredstva za zapošljavanje 600 novih ljudi, koji će biti raspoređeni po komunalnim preduzećima, na period od dva mjeseca. Ministarstvo obrazovanja KS će nizom edukacija i radionica poučavati djecu o važnosti čuvanja okoliša. Namjera je da se očisti Kanton Sarajevo, te se pozivaju i građani da daju svoj doprinos čisteći ispred svog praga.

Za čist grad Sarajevo, za čistu planetu Zemlju!