Pozivni centar

033 483 400
vijesti

Ministarstvo komunalne privrede i insfrastrukture KS i KJKP "ViK" d.o.o Sarajevo: Za detekciju gubitaka vode, obezbijeđeno 1,3 miliona KM

19.04.2019 u 14:34

Ministarstvo komunalne privrede i insfrastrukture KS i KJKP "ViK" d.o.o Sarajevo: Za detekciju gubitaka vode, obezbijeđeno 1,3 miliona KM

Ministarstvo komunalne privrede i insfrastrukture KS će sa 1.300.000,00 KM podržati realizaciju Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode (NRW Projekt), naglašeno je na današnjem potpisivanju Sporazuma o realizaciji ovog projekta.

Sporazum su potpisali resorni ministar Srđan Mandić i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija” Azra Muzur.

 

“Uz podršku Vlade KS završili smo prvu fazu projekta gdje smo uspostavili monitoring  i mjerenje u četiri najveće zone.  U toku je druga faza projekta i  sporazumom je obezbjeđen  jedan dio sredstava  te se nadamo  da će kroz rebalans budžeta  biti osigurana i ostala potrebna sredstva. Ovo je trenutno najznačajniji projekat na vodovodnom sistemu u sarajevskom vodovodu”, naglasila je direktorica Muzur.

Prema riječima ministra  Mandića, ovaj projekat, uz  rekonstrukciju vodovodne mreže,  za ovo Ministarstvo ima poseban značaj:

“Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže ključni je prioritet ovog ministarstva.  Istovremeno je važno da uspostavimo  efikasan sistem  evidencije mjesta najvećih gubitaka vode . Ovo je dio sredstava za tu namjenu, a mi ćemo u rebalansu budžeta tražiti i dodatna  sredstava. Poduzimamo sve korake da Sarajevo dobije  modernu i savremenu vodovodnu mrežu. Preduzeće “ViK” će u svojim aktivnostima u tom procesu  imati punu podršku ovog ministarstva”, naglasio je ministar Mandić.