Pozivni centar

033 483 400
vijesti

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA

06.12.2020 u 00:59

Šesti decembar 2020. godine je dan, kada Sarajevski vodovod puni 131. godinu svog postojanja.

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo: 131 GODINA SARAJEVSKOG VODOVODA

Davne 1889. godine, vlasti Austro-Ugarske su izgradile vodovod “Mošćanica”, što se smatra početkom  modernog vodovoda u Sarajevu, mada je prvi vodovod Sarajevo dobilo još 1461. godine sa pet javnih česama, Gazi Isha-begov vodovod. .Brojne bogate Sarajlije, dobrotvori, gradili su vodovode, te je Sarajevo bilo poznato kao grad česama, hamama, sebilja i šadrvana. Najstarija i najpoznatija česma u gradu, nalazi se u zidu dvorišta Begove džamije, čiji je prvobitni naziv bio Gornje češme, odnosno Čifte česme. Posljednjih godina turske vladavine, u Sarajevu je bilo 156 javnih česama i 68 raznih vodovoda, dužine 55 kilometara. 

Prva gradnja vodovoda u austro-ugarskom periodu je počela sredinom marta 1890. godine, polaganjem cijevi od fabrike duhana prema gradu a u oktobru iste godine je završen i bio je dovoljan za snabdijevanje većeg dijela grada. Voda je bila uzeta s izvora potoka Mošćanice a zbog visoke nadmorske visine mogla se prirodnom gravitacijom dovesti u grad. Izgradnjom vodovoda Moščanica, počinje masovno uvođenje vode u kuće. Na kraju vladavine Austro – Ugarske, vodovodna mreža grada je iznosila oko 97 km.

Skoro potpuno devastirano u ratu (1992.-95.), u poslijeratnim godinama, Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo, je uz pomoć stranih donatora, Vlade Kantona Sarajevo i mnogobrojnih domaćih institucija, doživjelo potpunu preobrazbu u obnovi i razvoju cjelokupnog sistema. Normalizacija u pogledu snabdijevanja grada vodom u postratnom periodu, bio je osnovni zadatak i cilj preduzeća, što je i postignuto 1998. godine, kada su ukinute redukcije i uspostavljeno 24-časovno vodosnabdijevanje.

Danas vodovodni sistem opskrbljuje oko 400.000 stanovnika Sarajeva. Glavni resursi su podzemne akumulacije na lokalitetu Sarajevsko polje - Bačevo, Sokolovići, Stup, sa kojih se obezbjeđuje 90% ukupnih količina vode, te 10 vrela i 3 filterska postrojenja. Dužina primarne i sekundarne vodovodne mreže iznosi oko 1.166 km, te oko 206 km priključne mreže. U okviru vodovodnog sistema postoji 57 zona snabdijevanja, 39 bunara za eksploataciju vode, te 6 bunara za navodnjavanje izvorišta, 63 rezervoara, 30 pumpnih stanica, 12 hidrofleks postrojenja sa nešto više od 120 pumpi koje potiskuju vodu prema rezervoarima. Sistem vodosnabdijevanja je dosta kompleksan a zbog konfiguracije terena je veoma zahtjevan za održavanje.

Na području Kantona Sarajevo pod kontrolom preduzeća je cca 1428,5 km kanalizacione mreže, 46.000 kanalizacionih šahtova i 10.000 slivnika. Dužina glavnih kolektora iznosi oko 55 km. Kolektori transportuju otpadnu vodu iz kanalizacionog sistema centralnog dijela Sarajeva ka Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Butilama. Stanovništvo koje živi u područjima bez kanalizacionog sistema, svoje otpadne vode uglavnom ispušta u septičke jame.

Preduzeće nikad ne zaboravlja naše zaposlenike, koji su dali ono najvrjednije, svoje živote, braneći domovinu. Sa tugom i dužnim poštovanjem sjećamo se naših poginulih radnih kolega, šehida i poginulih boraca, časnih branitelja države Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Sjećamo se i svih onih koji više nisu s nama a do jučer su bili, naših dragih radnih kolega. Odgovornost prema njihovim porodicama je uvijek prisutna.

 

I ZA KRAJ, ČESTITKA, IZ DUBINE SRCA I DUŠE ISKAZANA, JEDNOSTAVNIM RIJEČIMA REČENA:

DRAGO NAŠE PREDUZEĆE, NEKA TI JE SRETAN 131. ROĐENDAN U OVOM VEOMA TEŠKOM I IZAZOVNOM VREMENU ZA SVE NAS, SA ISKRENOM NADOM, DA ĆEMO ZAJEDNO DOČEKATI JOŠ MNOGO TVOJIH ROĐENDANA U NEKIM BOLJIM VREMENIMA