Pozivni centar

033 483 400
vijesti

Učenici Treće gimnazije osmislili novi model računa za komunalne usluge: DIREKTOR VIK-a POZVAO UČENIKE DA PREZENTUJU SVOJE IDEJE

19.02.2020 u 12:19

Problem nestajanja šuma i viška stakleničkih gasova, ako bude dobre volje nadležnih, mogao bi biti dobrim dijelom riješen, jer učenici Treće gimnazije u Sarajevu nude viziju rješavanja problema na primjeru komunalnih računa.

Učenici Treće gimnazije osmislili novi model računa za komunalne usluge:   DIREKTOR VIK-a POZVAO UČENIKE DA PREZENTUJU SVOJE IDEJE  Učenici Treće gimnazije osmislili novi model računa za komunalne usluge:   DIREKTOR VIK-a POZVAO UČENIKE DA PREZENTUJU SVOJE IDEJE  Učenici Treće gimnazije osmislili novi model računa za komunalne usluge:   DIREKTOR VIK-a POZVAO UČENIKE DA PREZENTUJU SVOJE IDEJE  Učenici Treće gimnazije osmislili novi model računa za komunalne usluge:   DIREKTOR VIK-a POZVAO UČENIKE DA PREZENTUJU SVOJE IDEJE

Po saznanju da ovi vrijedni učenici rade na projektu redizajniranja računa javnih komunalnih preduzeća u cilju velikih ušteda u troškovima papira, kao i čuvanju šuma i okoliša, pozvali smo ih u KJKP“ViK“ da nam prezentuju svoje ideje i rješenja.

Direktor KJKP“VIK“ Enver Hadžiahmetović organizovao je sastanak sa ovim divnim, mladim ljudima, kako bi čuo njihove ideje i rješenja a kako bi i informacije po tom pitanju bile razmjenjene, te im čestitao na njihovom radu.

 

Ovi mladi ljudi, analizirajući račune koji nam svaki mjesec dolaze za naplatu raznih usluga, uočili su manjkavosti ovakvog sistema, te su osmislili novi model računa, koji bi znatno umanjio upotrebu papira. 

Predloženim rješenjem uštedjelo bi se oko 9.579.910 papira formata A4 za godinu dana. Procjena cijene kupovine i štampanja ove količine papira dovodi do uštede budžeta Kantona Sarajevo u iznosu od 1.256.000 KM na godišnjem nivou. S obzirom da se ostatak papira od računa nakon izvjesnog vremena poslije plaćanja odbacuje, modelom novog računa bi svake godine smanjili količinu papirnog otpada za 76,6 tona. Novi model računa za godinu dana bi sačuvao 1824 stabla. Isto tako, sačuvala bi se površina šume od 7,29 dunuma, što je veličina jednog prosječnog fudbalskog stadiona, sačinjenog od stabala visine 12 metara i prečnika 18 centimetara. Jednom stablu tih dimenzija je potrebno oko 50 godina da naraste.

ViK svakako zadnjih mjeseci aktivno radi na unaprijedjenju segmenta online dostave računa, online i mobilnog plaćanja računa i drugih rješenja koja mogu olakšati usluge gradjanima, kako bi komunikacija bila brža i kvalitetnija, ali kako bi i redovi na šalterima postali prošlost. U cijelom tom procesu izuzetno je bitan i segment očuvanja životne okoline.

Nastavljamo saradnju sa timom III Gimnazije kako bi postigli optimalno rješenje koje može štedjeti i do 70% troškova papira (i posječenih stabala).
Ponosni smo na našu omladinu koja svoje znanje koristi u cilju unaprijedjenja zajednice.