AKTUELNOSTI I OBAVJEŠTENJA

Objavljeno 02.12.2019 u 13:22

Zaštita vodomjera u zimskom periodu

• Neophodno je blagovremeno poduzeti potrebne mjere zaštite od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom • Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena

Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima  prouzrokuju  pojavu  pucanja  stakla  vodomjera  a  često  i  oštećenje kompletnoga vodomjera. Usljed  smrzavanja vode  u  dijelovima  internih  vodovodnih  instalacija,  koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode. Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor,  staklena vuna, stare deke i sl.  Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze  na  otvorenom, potrebno  je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda  se  ledi  u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi. Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. 

Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije. Stoga, upozoravamo građane i upravitelje zgrada, da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno uticati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

Napominjemo, interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za  njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem  odmrzavanja  vode  u  cijevima,  iza  glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima-vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima. Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti Službi vodomjera i dezinfekcije vode KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo, na telefon 033 774-923.