Pozivni centar

033 483 400
vijesti

Ponovni apel potrošačima: ZAŠTITA VODOMJERA U ZIMSKOM PERIODU

14.01.2021 u 08:47

Niske vremenske temperature i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, u mnogim slučajevima prouzrokuju pojavu pucanja stakla vodomjera a često i oštećenje kompletnoga vodomjera. Usljed smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija, koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi, građani mogu ostati bez vode.

Ponovni apel potrošačima: ZAŠTITA VODOMJERA U ZIMSKOM PERIODU

Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi.

Stoga, upozoravamo građane i upravitelje zgrada, da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, koje će evidentno uticati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera. Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera a za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te ih savjetujemo, da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

 

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima - vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima. Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti Službi vodomjera i dezinfekcije vode KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo, na telefon  33 774 - 923.